Říjen 2012

Hovězí ragů s rýží

10. října 2012 v 9:49 | princeznaLada |  Hovězí maso

Hovězí ragú s rýží



Ingredience
Hovězí maso - kližka, zadní, přední (dle chuti)
800 g Mrkev větší
2 ks Celer středně velký
1/2 ks Petržel
1 ks Cibule
2 ks Bobkový list
3 ks Nové koření kuličky
6 ks Pepř a sůl dle chuti
Rajský protlak 80 g
Masový vývar dle potřeby nebo bujon + voda
Olej

Postup
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kostky, které na oleji opečeme dozlatova. K opečené zelenině přidáme drobně pokrájenou cibuli a také necháme zezlátnout. Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, pepřem, přidáme k zelenininovému základu a necháme zatáhnout. Přidáme protlak, který s masem a zeleninou promícháme, přilijeme vývar, přidáme koření a necháme vařit doměkka. Během vaření občas promícháme a podlijeme dle potřeby. Když je maso měkké vyndáme kuličky a listy koření, dochutíme, je-li třeba solí a pepřem. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, rýží, domácími noky...

Škvarkový závin

7. října 2012 v 13:03 | Honzan1 |  Ostatní dobroty

Škvarkový závin


Potřebujeme:
250 g škvarků, 250 g hladké mouky, 1 vejce, 80 g moučkového cukru, 1 vejce na potření závinu, moučkový cukr na posypání


Jak na to:
Škvarky umeleme, přidáme mouku, vejce, cukr a na desce vypracujeme těsto. Necháme ho asi 10 min postát, pak ho rozválíme, potřeme jablečnou náplní, opatrně stočíme, dáme na suchý plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme v horké troubě. Upečený posypeme moučkovým cukrem. Náplň: Jablka očistíme, nastrouháme, vymačkáme z nich vodu, přidáme cukr, trošku skořicového cukru, promícháme a natřeme na těsto. Posypeme mletými ořechy.


Škvarkoví šneci

7. října 2012 v 13:01 | Honzan1 |  Ostatní dobroty

Škvarkoví šneci


Potřebujeme:
1 kg hladké mouky, 1 dcl oleje, 2 KL soli, 0,5 l mléka, kvásek, nádivka
Kvásek: 2 dcl mléka, 1 PL cukru, kostka kvasnic
Náplň: 250 g škvarků, 200 g pokrmového tuku, sůl, pepř, vejce na potření


Jak na to:
Z mouky, oleje, mléka, soli a kvásku uděláme těsto, které necháme vykynout. Škvarky s tukem umeleme a uděláme nádivku. Těsto rozválíme na obdélník a rozřežeme na 6 cm široké pásy. Každý pás natřeme náplní, srolujeme a zatočíme do šneka. Potřeme vejcem a dáme do trouby při teplotě 200C na 20 minut.


Škvarkový koláč

7. října 2012 v 13:00 | Honzan1 |  Ostatní dobroty

Škvarkový koláč

ingredience
60 dkg hladké mouky - 40až45 dkg škvarků - 20 dkg curku - 1 prášek do pečiva - 2 vejce - trochu mléka - rybízová marmeláda

Postup
Škvarky si najemno nameleme. Ze všech přísad uděláme těsto. Část těsta si necháme stranou na mřížky, zbytek dáme na vymazaný a vysypaný plech. Potřeme marmeládou a ze zbytku těsta si vyválíme cca 1 cm silné válečky a tvoříme z nich mřížky přes celý koláč. Dáme péct.


Bramborové placky se škvarky (2)

7. října 2012 v 12:50 | Honzan1 |  Ostatní dobroty

Bramborové placky se škvarky


Suroviny
•750 g brambor
•150 až 250 g polohrubé mouky (dle brambor)
•1 vejce
•250 g čerstvých škvarků
•sůl
•mletý kmín
•česnek podle chuti
•pepř podle chuti
•hladká mouka na posypání válu
•čerstvé sádlo na potření

Postup
Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Vodu slijeme, brambory necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Vychladlé brambory pak najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, do kterého vmícháme na hrubo nasekané škvarky. Podle chuti můžeme přidat další koření (kmín, pepř). Vál pomoučíme hladkou moukou a z těsta vyválíme 5 - 8 mm silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Pečeme nejlépe na teflonové pánvi nebo na plechu v troubě na 200°C do zlatova. Ještě teplé placky potíráme rozehřátým sádlem.


Bramborové placky se škvarky

7. října 2012 v 12:48 | Honzan1 |  Ostatní dobroty

Bramborové placky se škvarky


Ingredience
25 dkg mleté škvarky
3 dkg droždí
1 ks vejce
25 dkg vařené strouhané brambory
1 lžíce hladká mouka
2 lžíce vlažné mléko
30 dkg polohrubá mouka
1 lžička cukr
1 špetka sůl

Postup
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme.

Uděláme si kvásek ze 2 lžic vlažného mléka, hladké mouky, droždí a trochy cukru. Kvásek necháme vzejít.

Kvásek promícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Bramborové těsto vyválíme a hrníčkem vykrajujeme kolečka.

Bramborové placky se škvarky dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme v troubě.

Bramborové placky se škvarky podáváme jako hlavní chod i přílohu.


Bůček plněný hlívou

7. října 2012 v 12:35 | Honzan1 |  Vepřové maso

Bůček plněný hlívou


Ingredience
1000 g bůčku
200 g hlívy
100 g klobásy
2 dl mléka
2 ks rohlíků
2 ks vajec
1 ks menší cibule
2 lžíce oleje
drcený kmín
petrželová nať
česnek
sůl

Postup
1. Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, na kostičky klobásu a na kousky nakrájenou hlívu
2. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, polijeme mlékem,přidáme rozšlehané vajíčko, drcený kmín, rozetřený česnek, na drobno pokrájenou petrželku a směs s houbami
3. Vše dobře promícháme
4. Bůček středem podél prořízneme, uděláme kapsu, kterou naplníme připravenou nádivkou
5. Otvor uzavřeme jehlou na špíz
6. Maso osolíme, dáme do vymazaného pekáče kůží dospodu a trochu podlijeme vodou
7. Zakryté pečeme za občasného přelévání asi 1 hodinu, pak maso odkryjeme a pečeme (asi 30 minut)do změknutí masa.

Doporučení:
- Podáváme např. s vařenými bramborami.


Bůček Delikates

7. října 2012 v 12:30 | Honzan1 |  Vepřové maso
Suroviny:

1kg bůčku bez kostí, 1 velká cibule, 4 stroužky neloupaného česneku, sůl, kmín, kousek sádla na vytření pekáče, trochu jíšky(solamylu).

nádivka:
1 malá cibule, tak 4 stroužky česneku, pórek, 1 pivní sýr(nebo tvarůžky), nastrouhaný měkký salám, anglická slanina, 2 rohlíky, 2 vejce, mléko, trochu smetany, petrželka.

Postup

Bůček si připravíme na nádivku a uděláme si co největší kapsu, kterou vysolíme a pokud má bůček kůži, nařežeme jí na kostičky.
Na nádivku si namočíme kusy rohlíků do mléka se smetanou s rozšlehanými vejci, přisypeme pórek na nudličky, salám a anglickou slaninu na kousky, pivní sýr na malé kostičky a nasekanou petrželku. Všechno promícháme a naplníme bůček, který zašijeme, aby nám nádivka nevytékala ven. Pekáček vytřeme sádlem dáme naplněný bůček, který celý prosolíme a dost posypeme kmínem, pak kolem naházíme celý, neoloupaný česnek, na nudličky nakrájenou cibuli a přilijeme vodu. Přikryjeme a dáme péct do trouby. Během pečení můžeme přilévat vodu, kterou ke konci posypeme trošku jíškou, nebo solamylem(šťáva tak není mastná) a dopečeme bez přikrytí. Poté naporcujeme.

Poznámka

Je to nápad, co mě napadl. Dával jsem jako přílohu bramborové knedlíky a čerstvý špenát.

Jadranské topinky

6. října 2012 v 21:02 | Honzan1 |  Vepřové maso

Jadranské topinky


Ingredience:
200g vepř. Kýty, sůl, pepř
cibule, plnotučná hořčice
kečup, 4krajíčky chleba
česnek, sýr na strouhání


Popis přípravy:
Kýtu nakrájíme na nudličky, na oleji orestujeme, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, kečup namažeme na topinky, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií nebo petrželkou.


Drábské maso

6. října 2012 v 21:00 | Honzan1 |  Vepřové maso

Drábské maso


Ingredience:
400g libového vepřového
1 větší cibule
3 hrsti kopřivových listů
3 stroužky česneku
4 lžíce oleje, 2 dcl. piva
půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky
sůl, pepř, curry, chilli, pórek


Popis přípravy:
A teď to roztočíme!
Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte na hrubo nakrájenou cibuli, kopřivy,pórek, pokrájený česnek,osolte, okořeňte, zalijte pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.Pivo pak chutná znamenitě!!