Září 2012

Vepřové maso s čalamádou v alobalu

25. září 2012 v 16:38 | Hannelka |  Vepřové maso

Vepřové maso s čalamádou v alobalu


Ingredience
vepřové maso (krkovička, kýta, plecko..)
brambory
cibule
čalamáda
sůl
pepř
olej


Postup
Z alobalu utvoříme misky. Pro každou porci zvlášť. Dno misky lehce potřeme olejem, na to položíme vrstvu na plátky nakrájených osolených brambor, na které vložíme plátky masa (naklepané, osolené, opepřené). Na maso položíme cibuli nakrájenou na měsíčky a čalamádu. Misku uzavřeme a pečeme do měkka.

Fotky papání od: Zdena65

25. září 2012 v 16:16 | Zdena65 |  Od nás


Domácí tlačenka

25. září 2012 v 16:15 | Zdena65 |  Vepřové maso

Domácí tlačenka



Ingredience
3 kolena
nové koření (8 kuliček)
pepř
sůl
česnek 1,5 paličky
majoránka 2 lžíce
vývar 1,5l

Postup
Dělám ze 3 kolen.
Uvařit hodně do měkka a do vody přidat asi 8 kuliček nového koření a půl lžičky pepře a sůl.
Pak nakrájím jen libové maso na kousky asi tak 3x3 cm.Kůže a tlusté rozemelu nebo já to dám rozsekat do ručního šlehače od Tupperware.
Všechno smíchám, přidám rozetřený česnek ( na tohle množství asi 1,5 paličky, 2 lžíce majoránky, půl lžičky pepře a pokud je potřeba dosolit a asi 1,5l vývaru.
Ještě asi 5 - 10 min povařím. Plním do forem na srnčí hřbet.
Já dávám do silikonek a zase od Tupperware, množství se vejde do 2 královských forem.

Vepřové s párkem a s vajíčkem

25. září 2012 v 16:08 | Hannelka |  Vepřové maso

Vepřové s párkem a s vajíčkem

Ingredience
vepřové maso
velká cibule
párky
5 vajec
sůl
pepř
kmín
bobkový list
nové koření
mletá paprika (2 lžičky)
hladká mouka


Postup
Zpěníme cibulku, přidáme nakrájené maso, které následně opepříme, osolíme a posypeme kmínem. Necháme pod pokličkou pustit šťávu.Zasypeme mletou paprikou. Do sítka zavřeme bobkový list a nové koření a vložíme k masu. Necháme dělat, podléváme. Mezitím na pánvi osmahneme nakrájený párek a uvaříme si vejce. Z vajec vyjmeme žloutky (nevyhazujeme!) a bílky nakrájíme. Když už je maso měkké, přidáme vodu a přisypeme párek s vajíčkem. Omáčku zahustíme amerikou (voda+hl.mouka). Necháme povařit a až na konec přimícháme rozmačkané žloutky. Omáčku dochutíme podle chuti.

Jako přílohu máme rádi rýži.

Fotky papání od: princeznaLada (2)

24. září 2012 v 13:35 | princeznaLada |  Od nás










Francouzský chléb s olivami

24. září 2012 v 13:29 | princeznaLada |  Ostatní dobroty

Francouzský chléb s olivami


Ingredience
200 g hladké mouky
150 g zelených oliv s papričkou
150 g strouhaného sýra eidam
150 g anglické slaniny/nebo uzeného masa/
150 ml mléka
1 prášek do pečiva
4 vejce
5 lžic oleje
pepř
sůl
máslo


Postup
Do mouky dáme kypřící prášek, přidáme vejce. Vmícháme olej a mléko. Vypracujeme těsto. Opepříme a osolíme. Pak přimícháme nakrájený sýr, olivy a na kostičky nakrájenou slaninu nebo vařené uzené co třeba zbylo od oběda.

Formu vymažeme máslem a naplníme těstem. Pečeme 15 min. při 200°C, poté teplotu zmírníme na 170°C a pečeme dalších 30 min. Přibližně v polovině pečení můžeme zakrýt alobalem.

Pečené vepřové koleno

24. září 2012 v 13:27 | princeznaLada |  Vepřové maso

Pečené vepřové koleno


Ingredience
1 větší vepřové koleno/zadní/
česnek 7 stroužků
cibule 2 velké
celý pepř,hřebíček,nové koření,jalovec,bobkový list,sůl.
kmín/ten až k pečení kolena/

Postup
Koleno dáme s kořením a pokrájenou cibulí vařit do poloměkka.Když je hotovo,přendáme na pekáč,nařízneme mu kůži ze všech stran a lehce osolíme,pokmínujeme a podlijeme vývarem z masa-asi 2 naběračky.Vývar nevylívat!poslouží k podlívání kolena během pečení.Peču asi 1,5 hodiny přikryté-prostě dokud není měkké.Můžeme i na konec udělat kůrku.

Pečený králík

24. září 2012 v 13:24 | Zdena65 |  Králičí maso

Pečený králík (nebo kuře)


Ingredience
králík (kuře)
2 cibule
30 dkg gothaje
30 dkg uzeného
2 šlehačky



Postup
Maso ( celý králík nebo kuře )osolím a dám na pekáč. Zasypu 2 nakrájenými cibulemi, 30 dkg gothaje na kostky a 30 dkg uzeného na kostky. To všechno zaleju 2 šlahačkama a šupnu přes noc do lednice.
Pak už jen druhý den upéct.
Super je to se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Krůtí špízy

20. září 2012 v 17:52 | princeznaLada |  Drůbeží maso

Krůtí špízy


Ingredience
krůtí prsa
anglická slanina
papriky dvou barev
žampiony
cibule
sůl
pepř
grilovací koření
olej


Postup
Maso nakrájíme na přiměřeně velké kousky,stejně tak vše ostatní.Vyrobíme si z oleje a koření marinádu a maso do ní tak na hodinu naložíme.Pak na špejli či jehlu napichujeme střídavě maso z marinády s paprikami, cibulí,žampiony a slaninou.Naskládáme špízy do pekáčku,lehce zastříkneme vodou a přikryté chvilku pečeme na 200stupňů.Pak když je masíčko už měkoučké odkryjeme a uděláme špízům kůrčičku.

Jako příloha je výborná bramborová kaše.

Maďarský tokáň

20. září 2012 v 17:50 | princeznaLada |  Hovězí maso

Maďarský tokáň


Ingredience
hovězí přední 600g
cibule 1 velká
česnek 5-6 stroužků
rajský protlak-asi 1/2 sklenky či plechovky
bílé víno 2dcl
sůl
pepř
sádlo či olej

Postup
Na tuku si orestujeme cibuli,přidáme maso pokrájené na nudličky.Až se maso zasmahne do hněda přidáme vše ostatní.Promícháme a dusíme pod pokličkou do měkka.

Příloha-já dávám rýži.